de supermarkt

Er stond één pak yoghurt op de lopende band. De rest van de boodschappen werd gevormd door suikervariaties zoals schuim in vormen en kleuren, mierzoete snoepjes en talloze flessen limonade. In totaal ging het om 14 artikelen, inclusief de yoghurt en een bakje met twee stukken appelgebak. Ik stelde me voor hoe de dikke darm van de bolle jonge dame die dit kocht er uit zou zien. Een structureel ontspoorde stofwisseling en blubberig vet rond al haar darmen. Ik schatte haar een jaar of 30 en zo’n 110 kilo. Alles was rond en bol aan haar. Ze rekende 21 euro af. Uit de reactie van de kassajuffrouw werd duidelijk dat de bolle jongedame zich ernstig chagrijnig had gedragen. Suikerverslaafden zijn inderdaad de gezelligsten niet.  Even rekenen. Ze was 40 kilo te zwaar. Dat is 360000 Kjoule en dus 180 dagen te veel eten.

In de supermarkt gebruik ik geen mand en geen kar, Het is niet nodig want behalve duizenden variaties op vet, eiwitten en koolhydraten staat er vrijwel niets voor de dagelijkse boodschappen dat ik niet in twee handen kan meenemen. Het spel daar draait hoofdzakelijk rond de psychologie van verpakkingen, winkelindeling en de opstelling, verlichting en al wat doet verkopen. Maar ondertussen is het één grote val met geen andere intenties dan die van de  prostituée in de peeskamer. De ruimte om de klant te bewerken en dermate dol te maken dat die een optimum aan geld af staat met volstrekte verwaarlozing van het eigen belang. Voordat de klant in peesruimte van de supermarkt komt heeft hij doorgaans al duizenden uren reclame bekeken. Op televisie neemt hij zo’n 100 minuten per dag en de openbare ruimte is voor een groot deel aan reclame uitingen en boodschappen opgeofferd. De input van brievenbussen droogt snel op behalve voor reclameboodschappen. Als ik het goed zie, houdt de wereldwijde opkomst van obesitas gelijke tred met de opmars van de de supermarkt.

Ook in papieren en digitale media gaat de veldslag verder. Van reclameboodschappen tot oneigenlijk nieuws en niet alleen ten gerieve van de supermarkt want behalve de voedselvergiftigde obees van zojuist zijn mensen ook behangen met schulden. Rente is immers aftrekbaar zo wordt ons van jongs af aan geleerd. En niet alleen de openbare ruimte, kranten en bladen zijn geofferd aan mensenschadend belang, ook de wetgeving is er van doortrokken. Tegenover al dat geweld staat het hedendaagse individu onbeschut met lege handen en een leeg hoofd.

Want inzichten uit voedingsleer zijn uit het onderwijs verwijderd, hoewel juist daarmee de gezondheid veel verdergaand wordt beïnvloed dan de pharmaceutische industrie ooit kan goed maken.  Dat de inhoud van de dikke darm voor onze gezondheid net zozeer decisief is als de grond voor de plant die daarin groeit, lijkt niet begrepen, althans niet van belang. Een overheid die roken ontmoedigd, drinken zwaar belast, drugs verbiedt en die zwijgt over de killers in onze eetgewoonten, heeft het burgerbelang los gelaten. En ook de omgang met geld lijkt niet van belang voor het onderwijs en wordt aan opvoeders over gelaten. Weerloos sta ik, staan wij tegenover een kolossale machinatie en ik reciteer ´de mens wordt vrij geboren en toch ligt hij overal in ketenen´.

De overheid als duizendkoppig Paard van Troje voor al die belangengroepen. De supermarkt staat er model voor. Model voor de volstrekte misvorming van de wijze waarop wij met elkaar samenleven, inclusief de valse les, de vileine boodschap dat wij in een vrije rechtvaardige samenleving verkeren en er vooral buiten Europa veel mis is. Dat is een leugen. De samenleving is een supermarkt, een peeskamer en de zwakken van geest, dat zijn de meesten, worden kapot gepeesd. Obees en overladen met schulden en plichten. Gevangen achter een huisnummer met eigen Woz identiteit en een aparte meterkast.  Niet minder kommervol dan dieren in de bio industrie. Arme mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s